NAUČNICI SE SLOŽILI: Ovo je najbolja dijeta i najzdravija za brzo gubljenje suvišnih kilograma

Svake godine U.S. News & World Report okuplja stručnjake, specijalista i nutricionista, koji diskutujuju o bolestima dijabetesa, kardiovaskularnih oboljenja i gojaznosti. Svaki od njih analizira već postojeće dijete i planove ishrane pokušavajući da sklopi najbolje dijelove istih, kako bi osmislio najadekvatniji i najzdraviji način mršavljenja.

Već sedmu godinu zaredom, prva na listi je takozvana DASH dijeta. Dash (Dietary Approaches to Stop Hypertension) je naziv za način ishrane koji se najprije preporučuje ljudima koji imaju visok krvni pritisak, jer smanjuje rizik od kardiovaskularnih oboljenja.

 

screenshot_23-696x396

Stručnjaci navode da je ovaj način ishrane pogodan i za ljude koji nemaju pomenute zdravstvene tegobe već samo žele da smršaju na zdrav i potpuno prirodan način.

DASH dijeta se bazira na povećanom unosu povrća, voća, nemasnog mesa i integralnih žitarica, a na smanjenom unosu soli, vještačkih šećera i prostih ugljenih hidrata. Zbog svega navedenog DASH dijetu ne možemo nazvati klasičnom dijetom, već načinom ishrane iz koje ćemo izvući ono što je najbolje i najneophodnije za naš organizam.

-Stručnjaci tvrde da je ovo dugoročni plan ishrane tj. način života koga bi svi trebalo da se pridržavaju ne bi li na taj način održavali vitku liniju bez stroge restrikcije.

-Umjesto nezdravih i prostih šećera trebalo bi unositi vlaknaste tj. teško svarljive šećere, koji podstiču creva da duže vare. Tako na primer je potrebno izbaciti grickalice i slatkiše a ubaciti što više voća u svakodnevnu ishranu.

-Dijeta uključuje pet obroka, tri glavna i dvije užine pored kojih se sigurno nećete osjećati gladnim. Interesantno je da stručnjaci tvrde da ne može doći do jo-jo efekta ukoliko pratite osnovne korake ove ishrane.

 

Osnovni principi DASH dijete:
-Dnevni unos soli ograničite na jednu kašičicu
-Jedite više povrća
-Zamijenite nezdrave grickalice voćem
-Birajte hranu bogatu proteinima poput ribe, tunjevine, belog mesa
-Izbegavajte industrijski obrađenu hranu

Fizička aktivnost i DASH dijeta
Kada bismo postavljali odnos ishrane i fizičke aktivnosti onda bi to definitivno bio odnos 80% – 20%. Ipak, kao što već znate, fizička aktivnost je neizbježan faktor u procesu mršavljenja. Stručnjaci preporučuju fizičku aktivnost 3-4 puta nedeljno u intervalu od 45 minita do sat vremena.

 

Možete kombinovati različite vrste aktivnosti kao što su:

-Hodanje 45 minuta do sat vremena
-Trčanje 20 minuta do 30 minuta
-Vožnja bicikla 30 minuta do sat vremena
-Plivanje 30 minuta do 45 minuta.

 

 

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *