NAJSTARIJA FOTOGRAFIJA JOSIPA BROZA: Pažljivo gledajte – da li možete da PRONAĐETE TITA? (FOTO)

Ova stara, izblijedjela fotografija nastala je 1911. godine u fabrici u slovenačkom gradu Kamniku. Na njoj su zauvijek ostala zabilježena lica radnika koji uživaju u pauzi za ručak. Međutim, jedan od njih će u godinama koje dolaze zauvijek promijeniti istoriju Balkana!

Tito-kao-mlad

O Josipu Brozu Titu i danas, decenijama poslije njegove smrti, kruže razne priče i glasine. Mijenja se mjesto njegovog rođenja, govori se različitim zanimanjima, a i o tome šta je radio prije nego što se pojavio na istorijskoj sceni kao vođa partizana u Drugom svjetskom ratu, samo se nagađa.

O Titovim aktivnostima u najranijoj mladosti veoma malo se zvanično zna. U njegovoj biografiji piše da se 1911. godine zaposlio u fabrici „Titan” u Kamniku.

Upravo u ovom slovenačkom gradu nastala je fotografija za koju se danas vjeruje da je najstarija fotografija Josipa Broza Tita.

Riječ je o grupnoj slici radnika koju je za vrijeme pauze fotografisao Čeh po imenu Jinčik koji je takođe radio u fabrici kao alatničar.

Tito-kao-mlad2

Ni godinu dana nakon rada na ovom mjestu, fabrika je otišla u stečaj, a Josip Broz je ostao bez posla. Radnicima je bilo savjetovano da krenu u Češku i tamo okušaju sreću, a Tito je bio u grupi koja je pošla. Od 1911. do 1913. radio je u fabrikama u Austrougarskoj i Njemačkoj.

Istorijska fotografija prvi put je objavljena u magazinu “Duga” 1975. godine i predstavljana kao najstarija uspomena tadašnjeg maršala SFRJ.

Izvor: dnevno.rs

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.