DA LI DA POSJETI HODŽU, ILI STRAVU DA SALIJE?

Pitanje: Es-selamu alejkum.
Sestra mi je mlađa djevojka skoro pa punoljetna, ima problema sa slušanjem Ilahija, dersovima, dolazi joj mučnina.Takođe, kada je u pitanju i muzika, znači ilahije najviše… Dovode njen razum do problema i tu nastaje plač, suze, strah.

Pa vas molim da mi kažete neko riješenje ..

Da li da posjeti hodžu, ili stravu da salije …ili neki drugi vaš savjet !

Allaha vas nagradi! Hvala.

Odgovor: We alejkumu-s-selam.

Bismillah we sselatu we sselamu ‘ala Resulillah. Zahvala pripada samo Uzvišenom Allahu Vladaru Sudnjeg dana, neka je salavat I selam na posljednjeg Allahovog Miljenika i Poslanika Muhammeda sallallahu ‘alejhi ve sellem, na njegovu časnu porodicu I na sve njegove plemenite ashabe do Sudnjeg dana.

Vaša sestra treba da zna da je muzika magnet za džinne I kada bi slikovito preveli pojam “muzika” onda bi to ovako bilo. “Hajde džinni molim vas dođite I napadnite me”!!!. Muzika je HARAM bez obzira što su ilahije u pitanju. Ovdje ću vam iznijeti 2 hadisa koji će ako Bog da biti sasvim dovoljni da shvati štetnost I posljedice slušanja muzike.
Hadis kojeg prenosi Ebu-Musaa el-Esari koga bilježi imam Buhari u kome Poslanik, s.a.v.s., kaže: “Zaista će se pojaviti ljudi iz moga ummeta koji će dozvoljavati nemoral, svilu, alkohol i muzičke instrumente…”

– Prenosi majka vjernika Aiša r.a. da je Poslanik s.a.w.s. rekao: ”Tako mi Onoga u čijoj je ruci moja duša, neće čovjek zapjevati, a da ga ne prate dva šejtana udarajući ga u prsa i leđa sve dok se ne ušuti.”

Štetnosti slušanja muzike su velike još na dunjaluku,a posebno u kaburu, zatim na ahiretu.
Ukrućuje srce, donosi zaborav na Allaha, umanjuje Iman u čovjeku, a sve to je pogodno tlo za džinne.
Podstiče razum na razmišljanje o stihovima a ne o Allahu, umrtvljuje I srce I tjelo itd…Ništa pozitivno se ne može napisati i ne znam nikoga ko sluša muziku a da na njemu nisu vidni tragovi umora na tijelu koje prikriva umornim osmjehom.

Znajte da je saljevanje strava šejtanski posao I da je onaj ko saljeva strave sihrbaz.
Toga nije bilo u vrijeme Poslanika sallallahu ‘alejhi ve sellem, niti je zabilježeno od ashaba da su to radili, a ni sam Poslanik sallallahu ‘alejhi ve sellem nije to radio.

Liječenje Kur’anom je jedina ispravna metoda liječenja. Savjetujem neka se iskreno pokaje Allahu Uzvišenom I odmakne od muzike.

Neka više vremena provodi uz Kur’an I sunnet, druženje sa vjernicama muslimankama, udjeljivanje sadake, neka svaki dan uči suru Bekaru.

Ukoliko bude problema prilikom učenja ili slušanja Kur’ana I ezana u vidu plakanja ili nagona na povraćanje neka ode ispravnoj osobi koja liječi Kur’anom odnosno prouči joj rukju I da terapiju koju će koristiti u vidu načene vode, maslinovog ulja, čurekot ulja, meda, a Allah najbolje zna.

Ne izostavljajte jutarnji I večernji zikr!

Za www.islam-iman.com  – Odgovorio: Mirza Semić

novihorizonti.ba

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *