Može i bez napora! – Salo s trbuha uklanja se isključivo ovako!

Salo s trbuha uklanja se isključivo ovako!

Japanski sociolog Tetsuya Saito, održao je svojedobno za polaznike Ishikawa škole u Tokiju duhovito predavanje na temu “Sto najvećih zabluda civilizacije”.

Počeo je, sjećam se, zabludama da pas voli kost, da je muški mozak veći od ženskog pa je stoga i muškarac pametniji od žene, a završio informatičkom zabludom da funkcija “help” u suvremenim kompjuterskim programima može biti od bilo kakve pomoći.

Da je prof. Saito kojim slučajem bio kineziolog, vjerojatno bi spomenuo i najpoznatiju zabludu o mršavljenju koja kaže da se salo s trbuha skida trbušnjacima!?

Salo s trbuha uklanja se isključivo matematikom – broj unesenih kalorija mora biti manji od broja potrošenih!

Ako pripadate onima koji još uvijek njeguju ovu zabludu, morat ćete prihvatiti medicinsku činjenicu da se salo s trbuha uklanja isključivo – matematikom: broj unesenih kalorija mora biti manji od broja potrošenih i ako to nije tako nikakvi “trbušnjaci” ne pomažu.

Treba ipak reći da sve vježbe koje jačaju i aktiviraju trbušnu muskulaturu (pa i ova naša današnja!) imaju izvanredno djelovanje na pravilnu liniju trbuha i pomažu mršavljenju iako izravno ne skidaju salo. Naime, jasno je prije svega da je skladno razvijena i aktivna trbušna muskulatura izvanredna prevencija lošeg držanja, onog karakterističnog “otromboljenog” trbuha, te svih kifoznih i lordoznih deformacija kralješnice toliko čestih u današnje vrijeme.

Nadalje, vježbe poput današnje jačaju ne samo trbušnu muskulaturu, nego i mišiće donjeg dijela kralješnice čime se optimizira djelovanje živaca autonomnog živčanog sustava koji inerviraju sve probavne organe. Izravna posljedica je savršen probavni sustav, koji je i te kako odgovoran za razgradnju masnoća, pravilnu probavu i vitku liniju.

Pedantni fiziološki cjepidlake podsjetili bi da vježba djeluje na bolju probavu stimulirajući cirkulaciju unutar probavnog sustava zbog razlike tlakova između torakalne i abdominalne šupljine, koje se kod ove vježbe stvara naizmjeničnim kontrakcijama i opuštanjem.

(ordinacija.hr)

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *