Dijeta “RAZBIJAČ ŠEĆERA”: Uništava salo na stomaku, stanjuje struk!

Ukoliko imate problem sa viškom kilograma koji se naročito “oslikava” na vašem stomaku, ne možete bez slatkiša, a kada preskočite obrok – drhtite kao prut – onda je ova dijeta odličan izbor i za vašu težinu i za vaše zdravlje.

U ovom planu ishrane nema potrebe da računate koliko ste uneli kalorija, bitno je da vam se ishrana sastoji od pravih vrsta voća, povrća i integralnih žitarica. Pored toga, važno je da se odreknete šećera i brašna.

Ovaj plan ishrane obuhvata hranu sa niskim glikemijskim indeksom (GI), koja stabilizuje šećer u krvi. Namirnice sa visokim GI su beli hleb, beli pirinač, krompir, belo brašno i beli šećer.

ŠTA SMETE DA JEDETE, A ŠTA NE?

Nema velike grupe namirnica koje su zabranjene, bitno je samo da izbegnete hranu sa visokim GI.

Voće i povrće  – Možete jesti uglavnom svo voće i povrće, osim voća kao što su lubenica i ananas.

Žitarice – Hleb i makarone od celog zrna, smeđi pirinač i ovsene pahuljice su dozvoljene.

Proteini – Možete jesti nisko masne mlečne proizvode, poput mleka, sira ili jogurta, zatim jaja, orahe, ribu i školjke, svinjetinu i junetinu.

Alkohol – Možete uzimati umerene količine alkohola, pa na primer čaša vina je dobra za srce i krvotok.

Zaslađivači  – U koloni šećera već smo pomenuli da je sve zabranjeno, ali ima par namirnica kojima se možete povremeno zasladiti. Na primer sladoled bez šećera može zameniti torte i kolače.

Zabranjene namirnice – Moraćete da izbacite krompir, beli pirinač, beli hleb, belo brašno, kukuruz, repu, gazirane napitke, slatkiše, peciva i ćist šećer.

Koliko je zahtevna?

Ova dijeta je po zahtevnosti i vremenu koje ćete morati da utošite na sredini lestvice u odnosu na druge dijete. Nije bitno da brojite kalorije, ali morate se fokusirati na veličinu porcije.

Ograničenja  – Dok se ne upoznate sa tačno listom namirnica koje ne smete konzumirati, najbolje bi bilo da u kuhinji imate spisak šta smete da kuvate i jedete.

Kuvanje i kupovina  – Imate mnogo recepata po raznim kuvarima kako da pripremite hranu bez visokog GI, a jedna od prostijih jela su na primer pržena riba ili piletina, sendvič od integralnog hleba u koji ćete ubaciti povrće i nemasni sir.

Vežbanje – Preporučuje se redovno vežbanje uz ovu dijetu, jer će ubrzati ceo program i lakše ćete doći do željene kilaže

DA LI JE MOGUĆE PRILAGODITI DRUGIM NAČINIMA ISHRANE?

Vegetarijanci ili vegani – Ako izbegavate proizvode životinjskog porekla, ova dijeta nije za vas. Za najbolje rezultate neophodan je unos životinjskih proteina.

Dijeta bez masnoća – Dijete koje se zasnivaju na što manjem unosu masti, teško ćete uklopiti sa ovom dijetom, jer namirnice u takvim dijetama često su pune rafinisanog šećera. Dijeta-razbijač šećera zahteva 30%-40% kalorija iz masti, ali mast treba da bude iz nisko masnog mleka ili slabo masnog mesa.

Dijeta bez soli  – Možete pokušati sa ovo dijetom dok ste na dijeti bez soli. Previše soli može biti loše za vaše srce, a soli često ima puno u prerađenoj hrani, koja je zabranjena u ovoj dijeti. Pokušajte da ne dodajete so dok kuvate ili pržite.

Razbijač šećera (GI dijeta) je zamišljen kao program ishrane kojim ćete održati težinu ili izgubiti kilograme, a da svakodnevno ne računate unos kalorija. Ljudi koje žele da pročiste svoje telo, da smanje unos slatkiša takođe mogu povremeno koristiti ovaj plan ishrane.

Izvor: dijeta.net

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.