Žene, ovo su simptomi koje ne smijete zanemariti: Ukazuju na karcinom, a rano otkrivanje vam može spasiti život

Ljudi su poznati po tome da redovito ignoriraju znakove koji mogu upućivati na ozbiljne zdravstvene probleme. Donosimo vam listu simptoma na koje trebate obratiti pozornost i posjetiti liječnika ako je potrebno.

Dugotrajna napuhanost

Žene znaju da napuhanost nije neobična i toliko je česta da više ne obraćaju pažnju na nju. Međutim, postoje znakovi da ta napuhanost može ukazivati na probleme s jajnicima, i u najgorem slučaju na rak jajnika. Ako napuhanost ne prestaje nakon nekoliko tjedana, a vi se osjećate sito nakon malo jela, obavezno se obratite svom liječniku.

Promjene na dojkama

Većini je poznata činjenica da se dojke moraju redovno pregledavati zbog kvržica koje su simptom raka. No, manje je poznato da postoje i drugi simptomi koji mogu upućivati na ozbiljne medicinske probleme. Obratite pozornost na crvenilo, ogrubljenje kože, osip koji se ne povlači i uvlačenje bradavica.

Krvarenje kad ga ne bi trebalo biti

U menopauzi nije neobično da žene krvare između ciklusa, iako ni tada se to ne smije zanemariti jer može upućivati na rak grlića maternice. Žene koje nisu u menopauzi, a kojima se događa krvarenje u neobičnim intervalima, moraju posjetiti liječnika jer to znači da nešto nije u redu s tijelom.

 

Poteškoće u gutanju

Niste prehlađeni, a imate velikih poteškoća pri gutanju, hitno odite na pregled. To može biti simptom raka grla.

Krv na pogrešnom mjestu

Krvarenje u stolici i urinu se može pripisati hemeroidima, Međutim, ako se često ponavlja, znak je da morate provjeriti o čemu se tu točno radi. Naime, krvarenje u stolici i urinu može značiti rak debelog crijeva.

Osjećaj kiseline u želucu i loše raspoloženje

Postoje istraživanja koja su povezala depresiju i bol u želucu sa simptomima raka gušterače.

Spora probava

Probavni problemi, pogotovo dugotrajni, mogu upućivati na razne boljke – rak grla, želuca  ili jednjaka.

Promjene u limfnim čvorovima

Otečeni limfni čvorovi ispod ruke ili u vratu znak su da odmah posjetite doktora! Pogotovo ako su natečeni preko mjesec dana.

Groznica

Groznica ili vrućica koja nikako ne prestaje znak je za brigu, obavezno provjerite krv. Ponekad, to je simptom raka krvi.

Umor

U današnje vrijeme brzog života umor nije neobična pojava. Međutim, ako se duže vremena osjećate malaksalo bez nekog određenog razloga. To može biti znak oboljenja.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *