Pitanje koje sebi uvijek postavljamo: DA LI JE ORIGINAL PARFEM ILI NE

Mirise prepoznajemo i pamtimo po sjećanjima koji nas za njih vežu, a to je i jedan od razloga što kopije teško razlikujemo od originala.

Ipak, postoje smjernice koje nam mogu pomoći. Prva je svakako slatkasta karakteristika kopija koja za svoje postojanje može zahvaliti ciljanoj potrošačkoj grupi, a to je mlađa populacija, koja često ima manje istančano čulo mirisa.

Još jedna smjernica je postojanje različitih nivoa mirisa.

Skuplji parfemi traju duže, a nerijetko imaju sposobnost da kroz nekoliko sati nakon nanošenja mijenjaju tri ili četiri mirisne note, dok najbolje kopije u sebi sadrže maksimalno dvije note.

Kako biste provjerili svoj parfem, uvjerite se u prirodu njegovog mirisa odmah nakon nanošenja i nakon dva ili tri sata. Kopija bi trebalo da zadrži isti miris, dok će original najvjerovatnije promijeniti notu. Karakteristično je da se kod njih malo jače osjeća alkohol jer je udio pravog mirisa manji nego što bi trebalo da bude. Njihove cijene su nekada neznatno, a nekada i znatno niže nego u parfimerijama, ali su u svakom slučaju precijenjeni.

Treba imati u vidu da ni neki najskuplji mirisi zapravo ne mijenjaju note pa se ovaj način prepoznavanja ne može primijeniti na sve parfeme

 

http://www.kreativan.info/

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *