NAUČNO DOKAZANO: AKO URADITE OVO PRIJE OBROKA, SIGURNO ĆETE SMRŠATI BEZ MNOGO MUKE!

Koju god dijetu da izaberete, postoji jedno pravilo koje prati svaki plan mršavljenja i koje treba ponavljati kao mantru, a ono kaže ”pij dosta vode”.

Vodom protiv suvišnih kilograma?

Bilo da vaša metoda skidanja suvišnih kilograma uključuje ishranu s visokim udjelom ugljenih hidrata ili se radije odlučujete za one modele koji upućuju na visok udio masti i proteina, postoji jedno pravilo koje prati svaki plan mršavljenja i koje treba ponavljati kao mantru, a ono kaže ”pij dosta vode”.

To pravilo podupire i najnovije istraživanje naučnika iz Virdžinije koje je zabilježilo kako unos 2 čaše vode prije svakog obroka podstiče mršavljenje. Ispitanici koji su tokom 12 nedjelja kontrolisali energetski unos i unosili otprilike 0,5 litara vode prije obroka, 3 puta dnevno, prosječno su izgubili 2,5 kilograma više u poređenju s osobama koje su se pridržavale istog režima ishrane, ali nisu unosile vodu prije obroka.

U studiji je učestvovalo 55 ispitanika starosti od 55 do 75 godina. Ispitanici koji su pili vodu prosječno su izgubili 7 kilograma, dok su ostali izgubili prosječno oko 5 kilograma. Autori studije su ustvrdili kako voda nema energetsku vrijednost, a njenim unosom prije obroka u organizmu se javlja osjećaj sitosti što dovodi do manjeg unosa hrane, a posljedično i do uspješnijeg mršavljenja.

Brža potrošnja kalorija

I njemački istraživači su takođe ponudili naučne dokaze prema kojima adekvatan unos vode uistinu pomaže pri skidanju suvišnih kilograma. Prema njima, voda ubrzava proces sagorijevanja kalorija, i iako preliminarna, ova istraživanja mogla bi imati važne implikacije u programima mršavljenja.

U njemačkoj studiji sprovedenoj 2003. godine učestvovalo je 14 zdravih osoba (7 muškaraca i 7 žena) koje nisu bile gojazne i kojima je mjerena potrošnja energije. Uočeno je da se nakon konzumacije otprilike pola litra vode, stupanj sagorijevanja kalorija i kod muškaraca i kod žena povećao za 30 posto. Povećanje stupnja sagorijevanja započelo je 10 minuta nakon unosa vode, a maksimum je postignut nakon otprilike 30 do 40 minuta.

Studija je takođe pokazala da potrošene kalorije kod muškaraca i žena potiču iz različitih izvora. Kod muškaraca, sagorene kalorije uglavnom potiču od masti, dok je kod žena povećan stupanj sagorijevanja kalorija rezultat povećane razgradnje ugljenih hidrata.Istraživači su zaključili da će dnevni unos 2 litra vode rezultirati povećanjem potrošnje energije za otprilike 96 kalorija.

(Zdrava krava/Hayat/Foto: Thinkstock)

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *