Muči vas višak kilograma, a ne volite vježbati: Mršajte uživajući u vrućoj kupki

Dr. Faulkner je u razgovoru za “The Conversation“ objasnio da, iako je topla kupka oduvijek imala opuštajući efekat, odnedavno se i u naučnim krugovima smatra kako “pasivno zagrijavanje tijela” može doista pozitivno uticati na zdravlje organizma, piše “Jutarnji“…

U saradnji sa svojim timom, Dr. Faulkner je proveo istraživanje uticaja tople kupke na nivo šećera u krvi te količinu potrošenih kalorija. Istraživanje je uključivalo 14 ljudi koji su proveli sat vremena uživajući u toploj kupki u kojoj je temperatura vode iznosila 40 stepeni Celzijusa. Isti ispitanici proveli su i 60 minuta u vožnji biciklom.

Dva su testa izvedena tako da se tjelesna temperatura povisi za samo jedan stepen, kako bi bilo moguće realno izmjeriti potrošnju kalorija.

Iako su bicikliranjem sagorjeli veći broj kalorija, dokazano je da je sat vremena opuštajuće kupke za gubitak kalorija efikasno baš kao i polusatna šetnja.

“Uopšteno gledano, stanje šećera u krvi nakon oba testa bilo je u sličnim mjerilima, ali najviši iznos šećera nakon jela bio je 10% niži nakon kupanja, nego što je to bio slučaj nakon vožnje biciklom”, pojasnio je Faulkner.

Naglasio je i kako uprkos rezultatima ovog istraživanje ne smijemo zanemariti sve dokazane dobrobiti fizičke aktivnosti, koju je preporučljivo svakodnevno praktikovati.

Ipak, kad sljedeći put “ukradete” pola sata samo za sebe u vrućoj kupki, znajte da sebi činite dobro. I vašem umu, i vašem tijelu!

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *