UPOZORENJE: Ova stvar pogubnija je po vašu liniju nego šećer

 

 
Šećer je na meti zdravstvenih stručnjaka i boraca protiv gojaznosti. Neke vlade uvode akcize na napitke zaslađene šećerom koji se smatraju najvećim uzročnikom gojaznosti kod dece.

Ali veoma malo se govori ili čini u vezi sa alkoholom, za koji novi podaci pokazuju da je čak značajniji od zašećerenih napitaka za gojaznost kod odraslih. Većina ljudi nije svesna da alkohol može da goji zato što – za razliku od hrane – broj kalorija nije rutinski označen na limenkama piva i bocama vina i žestokih pića. Velika čaša vina sa 13 odsto alkohola sadrži 228 kalorija a standardna čaša 160. Krigla piva sa četiri odsto alkohola takođe sadrži oko 160 kalorija.
“U Velikoj Britaniji, alkoholna pića sa preko 1,2 odsto alkohola su trenutno izuzeta od obaveze da na etiketama imaju informacije o broju kalorija. Ovo istraživanje jasno pokazuje da ovaj izuzetak sada treba ukinuti’’, kaže profesor Jan Gilmor, predsednik Saveza za borbu protiv alkohola.
“Javnost ima pravo da zna šta je u njihovim pićima kako bi mogli da naprave informisan izbor o konzumiranju. Ove etikete treba da obaveste javnost, na primer, da krigla piva standardne jačine sadrži oko 180 kalorija, što je slično kesici čipsa, a da velika čaša vina ima oko 200 kalorija, što je otprilike jednako broju kalorija iz krofne.”
Analitičar ishrane iz Euromonitora Sara Peterson (Sara Petersson) kaže da ovo ne umanjuje negativan uticaj šećera.

– To je veoma zanimljivo zato što je glavni razlog zašto su bezalkoholni napici izloženi napadima taj što predstavljaju kalorije u tečnom stanju. Mi nemamo mehanizam kompenzacije koji kaže da treba da jedemo manje nakon što ih konzumiramo’’, kaže ona. ,,Isto važi i za alkohol, koji ne samo da ima negativniji uticaj na zdravlje, već i podstiče apetit, što vas navodi da više jedete. Ovim se ne umanjuje potreba da se smanji šećer. Ona je od suštinske važnosti jer je šećer veoma značajan izvor viška kilograma – kaže stručnjak.
Ali, prema njenim rečima, rešavanje problema konzumiranja alkohola je takođe od suštinskog značaja u borbi protiv gojaznosti, koja može da dovede do srčanih bolesti, dijabetesa tipa 2 i karcinoma i preti da izazove ozbiljne finansijske probleme sistemima zdravstvene zaštite širom sveta.

 

Podaci o ishrani koje je objavio Euromonitor takođe pokazuju da prosečan dnevni unos kalorija u svetu iznosi 1.398, pri čemu je najmanji u Indiji – 761 kalorija po glavi stanovnika dnevno – a najveći u Belgiji – 2.559 kalorija. Oni takođe pokazuju da većina zemalja u razvoju obuhvaćenih studijom (78 odsto) više kalorija unosi preko procesovane nego preko sveže hrane.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *