Svet odlepio za najlakšom vežbom: Zateže stomak i zadnjicu, ubija hronične bolove!

Jednostavno puzanje učvršćuje stomak, leđa, ruke, a preporučuje se i ljudima koji imaju povrede iz saobraćajnih nesreća, pa ga fizioterapeuti i fitnes instruktori sve češće preporučuju

Svakog jutra, nakon što sunce proviri kroz prozore njenog stana u SAD-u, Danijel Džonson počinje da puzi po kući!

Iako zvuči pomalo bizarno, ovaj oblik vežbanja postaje totalni hit među fitnes trenerima i teraputima. Danijel kaže da puzanje jača osnovne mišićne grupe u telu.

“Možete da puzite na mnogo načina. Možete da puzite na rukama i kolenima, možete čak i da se podignete na nožne prste i samo se ljuljate tako u položaju za puzanje. To će zaista aktivirati mišiće korea i podstaći ih da rade! Kako se pokrećete, tako radite i na ramenima, a radite i na stomaku i kukovima. Kada bih mogla da izaberem jednu vežbu za sve, to bi bila ova”, rekla je Danijel, koja inače radi kao fizioterapeut na klinici Mejo.

Mišići korea su svi mišići trupa i karlice koji daju stabilnost i podršku celom telu. Znači, jednostavnim puzanjem učvrstili bi i mišiće stomaka, leđa, ali i ruku.

“Puzanjem se ujedno “resetuje” i centralni nervni sistem i preispituje obrazac mobilnosti koji smo naučili kao bebe“, dodaje Danijel.

 

Fizioterapeut i kiropraktičar Džastin Klajn često preporučuje puzanje svojim pacijentima, od profesionalnih atletičara do ljudi koji su bili povređeni u saobraćajnim nesrećama. Mnogi su se već zaljubili u ovaj oblik vežbanja.

“Čini se mnogo težim nego što izgleda, jer morate dobro da se fokusirate na disanje, da držite glavu uspravno i na puzite u isto vreme. To je kao resetovanje centralne petlje u nervnom sistemu kako bi svi delovi koji su uključeni u koordinaciju, kretanje i refleksivnu stabilnost bili sinhronizovani”, objasnio je Klajn i napomenuo da će puzanje vašem telu vratiti snagu, pokretljivost i stabilnost, piše CNN.

 

Pogledajte kako pravilno da puzite:

 

http://stil.kurir.rs/

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.