Sve što ste znali o dijetama je pogrešno! Uz ove 3 stvari smršaćete kao od šale!

Kada biste znali da u telu imate prekidač kojim možete da ubrzate sagorevanje masti?

Ako ste ikada držali dijetu, sigurni smo da je odgovor “da”! To je zapravo moguće, i to ne uz ponoć suplemenata, već prirodnim putem

Naime, u telu postoji enzim pod imenom hormon-senzitivna lipaza (HSL), a on je odgovoran za rastvaranje mastih ćelija i on zapravo određuje koliko će nam vremena trebati da se rešimo viška masti iz tela.

 

Dakle, ako vam je cilj da smršate, morate da pazite da proizvodnja HSL-a bude na visokom nivou, a da insulin bude na što mnižem. Ako bilo šta od ova dva ne radi kako treba, telo će prosto odbijati da skida kilograme, čak i kada smo na dijeti.

Međutim, sjajna stvar u vezi sa HSL je ta da možemo da istreniramo telo da ga proizvodi u većim količinama, i to prirodnim putem.

Sve što treba da uradite su sledeće stvari!

 

ISPREKIDANI POST

 

Nekada su nas učili da je u dijetama važno da nikako ne preskočimo obrok, i da jedemo što češće, a manje.

Međutim, sve više nutricionista govori o važnosti posta. Pored toga što postom produžavate životni vek, umanjujete i rizik od zapaljenja, a uz to i mršavite, čak i bez restrikcije kalorija. Kada postimo, HSL se proizvodi u mnogo većim količinama i time se sagoreva više masti.

Tada se povećava i proizvodnja hormona rasta, dok se smanjuje proizodnja insulina, što je važno, jer je upravo insulin odgovoran za taloženje masti u telu.

Kako da sprovedete isprekidani post? Ovo su neke popularne metode:

 

Preskakanje doručka: Prema ovoj metodi, prvi obrok bi vam bio oko podne, drugi oko 7 popodne, i to bi bilo to do sutrašnjeg dana.

 

Post svakog drugog dana: Prema ovoj metodi, jednog dana treba jesti manje od 500 kalorija, a sledećeg prema uobičajenim navikama. Naravno, raspored možete odrediti prema svojim potrebama, jer je svako telo i svačiji raspored drugačiji

HIIT TRENING

HIIT (High-intensity interval training) je intervalni trening, što znači da se radi niz kratkotrajnih, intenzivnih kardio serija sa aktivnom pauzom. Dakle, nakon malo intenzivnih aktivnosti, poput recipo sprinta, ide period odmora, a sam trening traje 15 do 30 minuta.

Pored toga što oduzima manje vremena, HIIT je mnogo bolji od svih ostalih kardio programa jer povećava proizvodnju hormona rasta i smanjuje nivo insulina.

HIIT trening bi mogao da izgleda ovako: sprint 30 sekundi, odmor 60 sekundi, i tako punih 15 do 30 minuta.

 

STAJANJE

Ovo je možda i najjednostavnija opcija – naime, proizvodnja HSL se umnogome povećava ukoliko dobar deo dana provedete stojeći umesto sedeći. Zato pokušajte da svaku moguću radnju umesto sedeći radite stojeći.

 

(mindbodygreen.com)