Sve što ste znali o dijetama je pogrešno! Uz ove 3 stvari smršaćete kao od šale!

Kada biste znali da u telu imate prekidač kojim možete da ubrzate sagorevanje masti?

Ako ste ikada držali dijetu, sigurni smo da je odgovor “da”! To je zapravo moguće, i to ne uz ponoć suplemenata, već prirodnim putem

Naime, u telu postoji enzim pod imenom hormon-senzitivna lipaza (HSL), a on je odgovoran za rastvaranje mastih ćelija i on zapravo određuje koliko će nam vremena trebati da se rešimo viška masti iz tela.

 

Dakle, ako vam je cilj da smršate, morate da pazite da proizvodnja HSL-a bude na visokom nivou, a da insulin bude na što mnižem. Ako bilo šta od ova dva ne radi kako treba, telo će prosto odbijati da skida kilograme, čak i kada smo na dijeti.

Međutim, sjajna stvar u vezi sa HSL je ta da možemo da istreniramo telo da ga proizvodi u većim količinama, i to prirodnim putem.

Sve što treba da uradite su sledeće stvari!

 

ISPREKIDANI POST

 

Nekada su nas učili da je u dijetama važno da nikako ne preskočimo obrok, i da jedemo što češće, a manje.

Međutim, sve više nutricionista govori o važnosti posta. Pored toga što postom produžavate životni vek, umanjujete i rizik od zapaljenja, a uz to i mršavite, čak i bez restrikcije kalorija. Kada postimo, HSL se proizvodi u mnogo većim količinama i time se sagoreva više masti.

Tada se povećava i proizvodnja hormona rasta, dok se smanjuje proizodnja insulina, što je važno, jer je upravo insulin odgovoran za taloženje masti u telu.

Kako da sprovedete isprekidani post? Ovo su neke popularne metode:

 

Preskakanje doručka: Prema ovoj metodi, prvi obrok bi vam bio oko podne, drugi oko 7 popodne, i to bi bilo to do sutrašnjeg dana.

 

Post svakog drugog dana: Prema ovoj metodi, jednog dana treba jesti manje od 500 kalorija, a sledećeg prema uobičajenim navikama. Naravno, raspored možete odrediti prema svojim potrebama, jer je svako telo i svačiji raspored drugačiji

HIIT TRENING

HIIT (High-intensity interval training) je intervalni trening, što znači da se radi niz kratkotrajnih, intenzivnih kardio serija sa aktivnom pauzom. Dakle, nakon malo intenzivnih aktivnosti, poput recipo sprinta, ide period odmora, a sam trening traje 15 do 30 minuta.

Pored toga što oduzima manje vremena, HIIT je mnogo bolji od svih ostalih kardio programa jer povećava proizvodnju hormona rasta i smanjuje nivo insulina.

HIIT trening bi mogao da izgleda ovako: sprint 30 sekundi, odmor 60 sekundi, i tako punih 15 do 30 minuta.

 

STAJANJE

Ovo je možda i najjednostavnija opcija – naime, proizvodnja HSL se umnogome povećava ukoliko dobar deo dana provedete stojeći umesto sedeći. Zato pokušajte da svaku moguću radnju umesto sedeći radite stojeći.

 

(mindbodygreen.com)

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *