Sedam sjajnih trikova: Pronađite pravi puder za svoje lice!

Pronalaženje odgovarajućeg pudera vrlo je važan zadatak, posebno zimi. Tad nam je lice pod stresom jer je izloženo naglim promenama temperature i osuđeno je na zatvoren prostor u kome je vazduh najčešće suv zbog grejanja. A puder koji vam najveći deo dana pokriva lica treba da mu godi po sastavu i teksturi, ali i po nijansi.

 

Kako da znate koji je dobar
Onaj koji pristaje vašoj nijansi kože, održava joj nivo vlažnosti i pruža licu svež, prirodan, mat izgled. Loš puder zatvara pore, isušuje kožu ostavlja masne fleke po čelu, nosu i bradi.

 

Naučite da ih razlikujete
Kao prvo, čitajte sastav, kao drugo, naučite da ono što odgovara jednoj ženi ne odgovara drugoj. Izbor je individualan, kao i kod kreme. Kad birate nijansu pudera, uvek ga isprobavajte po dnevnom svetlu. Puder sme da bude za jednu nijansu tamniji od vašeg tena, ali je najbolje da im se nijanse poklapaju.

Masna koža ne voli mat pudere
Ako imate masnu kožu ili vam je masna T-zona, nemojte nikad koristiti mat pudere. Sebum, to jest masnoća koju luči naša koža, razara strukturu i menja dejstvo mat pudera. Radije birajte formule u prahu, koje će ublažiti dodatni sjaj i nepravilnosti, a neće previše opteretiti kožu.

 

Suva koža traži dodatnu negu
Kad na suvu kožu stavite neodgovarajući puder, ljuspice se vide mnogo više, a suvoća izbija u prvi plan. Zato je neophodno da kožu hidrirate u svim etapama nege, od sredstva za čišćenje, preko tonika, do odgovarajuće kreme i pudera. Kad je koža hidrirana i nahranjena, kao podloga će najbolje poslužiti hidratantna tonirana krema, preko koje stavite malo pudera u prahu na centralne delove lica.

Koji je puder najbolji za bore
Prilikom nanošenja pudera obratite pažnju na područja oko očiju i usana, gde se bore najviše primećuju. Za prikrivanje bora odlični su tečni puderi s jedva primetnim svetlucavim česticama koje reflektuju svetlost. Obratite pažnju i na vilične kosti i podbradak, gde je takođe potrebno da nanesete veoma tanak sloj pudera kako biste izbegli vidljive prelaze.

 

Pazite na sastav
Moderni puderi imaju i zaštitnu funkciju, a ne samo korektivnu. Dakle, puder treba da prija vašoj koži, da joj omogući da diše, da je hidrira, regeneriše i sprečava pojavu bora. Bilo bi dobro da sadrži antioksidante koji štite kožu i usporavaju starenje. Drugi bitan sastojak su UVA i UVB filteri, koji štite kožu od štetnog sunčevog zračenja. Ovakva zaštita je koži potrebna bez obzira na godišnje doba. Ako je vaša koža masna, puder ne sme da sadrži ulje.

Savet plus
Pre nego što stavite puder, treba da pripremite lice. Ovaj korak je posebno važan zimi. Ujutru, posle umivanja, pređite preko lica vatom natopljenom tonikom, pa nanesite tanak sloj dnevne kreme. Vrhovima prstiju izmasirajte lice kružnim pokretima dok nanosite kremu.
To će podstaći cirkulaciju, pa će vam lice izgledati svežije. Sačekajte 10–15 minuta da koža upije kremu i tek tada pređite na puder.

http://zena.blic.rs/

 

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *