Izgubite kilograme, ubrzajte metabolizam!

Jednom kad zađete u tridesete godine sve postaje mnogo teže, bar kad su u pitanju suvišni kilogrami. Naime, studije pokazaju da žena posle tridesete godine gubi oko 200 grama mišića svake godine i dobija isto toliko masti.

Ukoliko ne želite da se to dešava morate se svojski potruditi. Očigledno, vežbanje u teretani i pravilna ishrana su od velike važnosti, ali takođe možete naterati vaše telo da radi za vas. To znači da ćete ukoliko, na primer, ubrzate svoj metabolizam tako što ćete smanjiti unos alkohola, trošiti kalorije čak i kada se odmarate.

 

Ne izgladnjujte se!
Prvi instinkt svake osobe koja počne dijetu je da se podvrgne izgladnjivanju. Iako će to dovesti do toga da za kratko vreme izgubite par kilograma, to nije pravi način da mršavite na duge staze. Naime, kada unosite manje od 1.000 kalorija dnevno vaše telo se brani tako što usporava metabolizam. Tako ćete, osim osećaja umora, trošiti mnogo manje kalorija nego obično što će značiti da ćete mršaviti sporije.

 

Poenta je da budete na dijeti sa manje kalorija, ali da nikad ne pređete granicu koja bi naterala vaše telo da pritisne dugme za paniku jer je to kontraproduktivno.
Takođe, doručkujte! Ako preskočite ovaj najvažniji obrok, vaše telo će od ranog jutra da štedi kalorije a vama će biti sve teže da ga naterate da ih troši. Zbog toga, da biste osigurali svoj metabolizam da pravilno radi tokom celog dana, jedite male, nekalorične grickalice između obroka.

Smanjite unos alkohola
Tako je – recite ne alkoholu! Iako ovo nije najzabavniji način ubrzavanja metabolizma, smanjenje alkohola će vam dosta pomoći. Naime, istraživanja pokazuju da alkohol smanjuje moć organizma da topi masnoće. Moguće je naravno da će biti teško da potpuno izbacite alcohol a da pritom ne uništite svoj socijalni život, stoga probajte da se ograničite na jedno piće za veče i to najbolje ono sa manje alkohola – svetlo pivo, na primer.

Biber, đumbir i ljute papričice
Začinjena i ljuta hrana nije samo ukusna, već i ubrzava vaš metabolizam. Tako biber, đumbir I ljute papričice podižu temperaturu vašeg tela i pomažu mu da brže troši kalorije. Pripazite samo na činjenicu da je pikantna restoranska hrana skoro uvek kalorična pa je najbolje da sami pravite začinjene obroke.

Povećajte mišićnu masu
Mišići tope čak 90 odsto više kalorija, što prosto znači što više mišića to bolji metabolizam. Odlazak u teretanu nije samo jednokratni udarac na masne ćelije jer će vaši novi mišići nastaviti da se bore sa njima još dugo nakon što vi prestanete sa vežbama. Samo tri grama mišića će vam trošiti oko 250 kalorija dnevno. Ako ipak ne možete da idete u teretanu, postoji mnogo načina da vežbate u svakodnevnom životu. Nosite namirnice, šetajte psa, dižite male tegove dok gledate TV ili se penjite stepenicama do posla.

Sve to pomaže.

http://www.lepotaizdravlje.rs/zdravlje/ishrana/izgubite-kilograme-ubrzajte-metabolizam/

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *